Bör man sälja eller köpa en bostadsrätt först - vilken ordning är mest vanlig och vilka risker finns med respektive variant?
I genomsnitt flyttar svensken 10 gånger under en livstid. Några av dessa flyttar är viktigare än andra då det finns en större ekonomi inblandad i flytten.
Att köpa en bostadsrätt är ett sådant exempel på där man gör en av de största investeringarna i livet. Äger man redan en sådan och ska köpa en ny så kan det handla om ett ännu känsligare läge - i synnerhet om man har en vinst att förvalta och ponerar att stoppa in i det nya boendet. Vilken ordning gäller? Sälja först och köpa sedan eller vice versa? Vi tittar närmare på detta.
Det är köparens marknad idag
Hade du bott i Stockholm för några år sedan och stått inför detta scenario så hade svaret varit mer givet. Där hade du kunnat köpa en ny bostadsrätt utan några betänkligheter. Detta helt beroende på att marknaden i Stockholm var glödhet just då och att du som en följd av detta kunde vara säker på att din andra bostadsrätt skulle bli såld - förmodligen dessutom med en saftig vinst.
Idag gäller inte detta på samma tydliga sätt. Det är definitivt inte säkert att du kan sälja din bostad och det finns inga garantier att du gör någon vinst på den (beroende givetvis när bostadsrätten i fråga förvärvades) om den väl säljs.
Numera är det köparens marknad i Stockholm och i övriga Sverige. Det är svårare att sälja och det finns i och med detta också ett värde i att tänka om lite. Med detta menar vi inte att det är överlägset bäst att sälja innan man köper en bostadsrätt. Det vi menar är att valet inte längre är lika självklart.
Se till dig själv och din trygghet
Det finns inga givna svar på frågan om man ska sälja eller köpa först. Man måste alltid utgå från sig själv, sin egen trygghet och sin vilja att ta risker. Vi tänkte räkna upp några för- och nackdelar med respektive alternativ och förhoppningsvis ge dig mer kött på benen om hur du ska tänka och kring vilken väg du vill ta.
Fördelen med att köpa bostadsrätt först:
- En klar fördel är att du har någonstans att bo under processen. Det är egentligen den största fördelen som finns. Du kan hela tiden vara trygg med att du inte hamnar på gatan under tiden som kanske krävs innan du får tillträde till den nya bostadsrätten. Nackdelen med detta är att du måste ha två stycken lån och här har banken ett finger med i spelet. Skulle din bank göra en bedömning som visar att du inte klarar av två lån samtidigt så måste du välja att sälja först.
Nackdelar med att köpa bostadsrätt först:
- Du riskerar att tvingas dra dig ur affären och därmed begå ett avtalsbrott.
- Du är pressad att sälja. Detta innebär att köparen har trumf på hand och kan lägga bud som ligger långt under det pris du begärt. Finns inga andra bud på bordet så kan du alltså tvingas välja mellan att acceptera ett lägre bud eller sitta kvar med dubbla lån för bostäderna.
- Du vet inte hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Hur mycket du kan lägga i kontantinsats avgörs av hur mycket pengar du får i slutpris. Det kan skapa problem.
Fördelen med att sälja först:
- Du kan ha is i magen. Du kan välja att vara lite kyligare. Om du får ett bud så behöver du inte ta det, du kan lugnt vänta in rätt köpare. Ser du att marknaden är iskall så kan du avvakta till dess att den tar fart igen eller kanske genomföra någon typ av renovering för att öka attraktionskraften på din bostadsrätt. Du kör, helt enkelt, båten.
Nackdelar med att sälja först:
- Du riskerar att stå utan bostad. Om du säljer så har du kanske någon månad på dig att hitta nytt. Detta kan i sin tur innebära en längre tid utan tak över huvudet. Var gör du av dina saker, hur länge kan du bo hos kompisar, på vandrarhem, hotell eller hos dina föräldrar? Detta kan skapa en stress som leder till ett felköp.
- Ränteskillnadsersättning. I vissa fall kan man tvingas betala en ränteskillnadsersättning till banken i samband med att man flyttar ur sin gamla bostad - detta för att lösa gamla lån.
Några användbara tips att bära med sig
Ser man det uppradat på det sätt vi gick igenom ovan så är det kanske lätt att välja det andra alternativet - att sälja bostaden först. Vi skulle dock säga att det inte är fullt så enkelt. Att exempelvis tvingas leva i en kappsäck och med den stress som detta medför kostar på ganska rejält. Vårt råd: fundera igenom detta innan.
Vi tänkte även passa på att tipsa om att skapa en sund relation med banken. Försök att förklara din situation och försöka att få banken involverad. Du ska alltid resonera och informera din bank om hur dina planer ser ut. Till syvende och sist så har de sista ordet och det kan innebära en obehaglig överraskning för dig.
Planerar du att köpa innan du säljer så måste du vara redo att trycka på knappen. Det vill säga. Så fort du köpt en ny bostadsrätt så ska din gamla läggas ut till försäljning. En mäklare ska finnas, alla bilder ska vara klara, lägenheten ska vara stylad och eventuella dagar för visning förberedda. Detta ger dig lite mer svängrum i en potentiellt trång sits.
Liknande artiklar
Så utnyttjar du vindsförråd och källare bäst
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer