Att inflationen skenar och räntorna höjs är ingen hemlighet. Detta påverkar förstås dig som är i flyttagen. Men hur påverkas egentligen bolåneräntan av en höjd styrränta? Detta ska vi försöka reda ut här.
För att detta ska bli överskådligt använder vi höjningen av styrräntan som Riksbanken genomförde i mitten av september 2022, mitt i brinnande krig i Ukraina, höga elpriser och ekonomisk oro i svenska hushåll.
Höjd inflation under sensommaren
Den svenska inflationen steg till 9 procent under sommaren 2022. Riksbanken tog då till sitt främsta vapen mot inflationen, att höja styrräntan, som styr de rörliga boräntorna. Även de bundna boräntorna påverkas till stor del av marknadens förväntningar om inflationen och det framtida ränteläget. Riksbankens främsta uppgift är att hålla inflationen på runt 2 procent.
I september 2022 höjde som sagt Riksbanken styrräntan till 1, 75 procent och enligt prognoser väntas flera höjningar med tiden och boräntan väntas hamna en bra bit över 3 procent.
Så här påverkas du med bolån
Bolåneräntorna ligger normalt cirka 2 procent över styrräntan. När ett bolån tecknas räknar bankerna ofta i sin så kallade kalkylränta med att ett hushåll åtminstone ska klara en ränta på minst 6 procent. Men eftersom det allmänna prisläget just nu är väldigt och och riskerar att bli ännu dyrare så kan höjda boräntor ändå bli en tuff smäll för många hushåll. För varje procents räntehöjning kan det handla om flera tusenlappar i månaden om man har ett medelstort eller stort bolån.
I dagsläget har dock de stora bankerna inga planer på att höja sina kalkylräntor, då man anser att en kalkylränta på 6 procent ger en god marginal i nuvarande ränteläge. Men detta kan dock förändras beroende vad som händer med ekonomin, både i Sverige och omvärlden.
Tips – så här kan du göra när boräntan stiger
Förhandla. Genom att ha koll på de olika bankernas bolåneräntor kan du spela ut dem mot varandra och på det sättet pressa ned räntan. Enligt Finansinspektionen finns det fortfarande förhandlingsutrymme för konsumenterna. Med tanke på hur mycket pengar bankerna tjänar på bolån borde det inte vara omöjligt att få en rejäl rabatt. Vänd dig till flera olika banker och fråga sedan om din bank kan matcha det lägsta budet du har fått.’
Byt bank. Dra dig inte för att byta bank för att få lägsta möjliga boräntan. Det är enklare än du tror och din nya bank hjälper gärna till. Men kolla den nya bankens villkor noga, det är inte bara boräntan som har betydelse för din ekonomi.
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer