Att flytta är spännande och roligt – och ofta ganska jobbigt. Inför en flytt finns det mycket att tänka på och hur goda intentioner man än har att göra allt på smidigast möjliga sätt brukar det ändå bli en del kaos och stress på själva flyttdagen.
”En bra flyttpackning är a och o när det kommer till flytt, oavsett om du tar hjälp av vänner eller av en flyttfirma”
Att ta hjälp av en flyttfirma är nog det säkraste sättet att garantera någon sorts ordning, och ju bättre kommunikation du har med flyttfirman innan, desto större chans att flytten blir smidig och snabb. Se till att planera dagen, i vilken ordning saker ska ut ur lägenheten, när flyttlasset kan beräknas gå osv så kan du förbereda dig utifrån det.
Att ha gjort en bra flyttpackning är a och o när det kommer till flytt, oavsett om du tar hjälp av vänner eller en flyttfirma. Hundratals små plastpåsar och andra små föremål gör att flytten blir olidligt långsam och brukar även ha en demoraliserande effekt på ett flyttsällskap. Det är helt enkelt inte roligt att ta fem extra turer upp och nedför trappor för att du inte orkat packa ner sakerna i flyttkartonger. Här kommer tio tips på flyttpackning som dels gör flytten smidigare och dels minska risken att dina saker kommer till skada.
1. Skaffa ordentliga flyttkartonger
För det första – skaffa små många flyttkartonger du kan. Det mesta i en bostad förutom möbler går faktiskt ner i en flyttkartong och det gör förvaring och hantering betydligt lättare. Avsätt tidigt ett utrymme i bostaden, till exempel en del av vardagsrummet till att stapla kartonger i. När du börjat packa kommer du snabbt att inse att kartongerna inte räcker till, så ta i mer än du någonsin trodde var möjligt. Skulle det mot förmodan bli oanvända kartonger över går de alltid lätt att sälja på Blocket.
Se till att märka kartongerna noga på sidan, gärna med en speciell färg för att markera rum. Ha även en egen färg för lådor med prioritet, saker som du snabbt kommer att behöva ha tillgång till i den nya bostaden.
2. Kombinera tungt och lätt
I stället för att hålla på med banankartonger och andra former och storlekar på flyttmedium för tyngre saker, kombinera tyngre och lättare material. Packa hälften av kartongen med böcker, stekpannor, vinylskivor eller vad det nu kan vara och fyll på med soffkuddar, lakan, lampskärmar etc.
3. Tallrikar
Ett kanontips för tallrikar är att skippa tidningspapperet och helt enkelt varva dem med engångstallrikar, som du säkert redan har hemma. Du får plats med många fler tallrikar och du skyddar tallrikarna från repor.
4. Glas
När du packar glas, lägg dem i (rena) strumpor i exempelvis skokartonger och sedan i en flyttkartong. Ett alternativ kan vara att använda flyttkartonger med speciella glasfack. Hör av dig om du behöver sådana lådor, så hjälper vi dig.
5. Större möbler
Större möbler kan faktiskt vara smidigare att montera isär och frakta i delar. Särskilt om det saknas hiss på någon av adresserna, eller om det är trångt att komma fram och in i den nya bostaden. Rådgör först med flyttfirman om vad som verkar smidigast. Var noga med att märka alla delar och skruvar och förvara dem tillsammans i en kartong.
6. Sladdar
Ta en bild på alla sladdkopplingar innan du drar ur dem ur teve- och stereoanläggningar. Märk även sladdarna med vilken apparat de tillhör. Hur stor koll du än tror att du har på dina kablar blir det oftast ändå förvirring när allt ska packas upp och kopplas in igen.
7. Byråer och skåp
En av de mest irriterande momenten av en flytt är att bära en byrå eller skåp med lådor och luckor som far ut och in. Motverka detta genom att i förväg dra några varv med plastfolie runt möbeln. Du låser smidigt fast lådor och luckor samtidigt som du skyddar möbeln från repor.
8. Tavlor
Du kan paketera några tavlor åt gången genom att lägga kartongskivor mellan dem och sedan vira tejp eller snöre runt dem. Är de små läggs de sedan med fördel i flyttkartonger, annars blir de lätthanterliga paket som enkelt kan bäras under armen.
9. Mattor och långa föremål
Rulla flera mattor i varandra. Ett tips är även att rulla in gardinstänger och andra långa föremål såsom kvastar och mopphandtag.
10. Växter
Krukväxter bör även de packas i kartong för att flytten ska gå snabbare. Ställ dem i öppna flyttkartonger och se till att de packas så sent som möjligt och packas upp direkt i den nya bostaden.
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer