Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller

Stockholm har en bostadsmarknad som skiljer sig från mängden. Vad gäller när man gör ett triangelbyte med hyresrätter? 

Dels så syns detta i form av priserna för bostadsrätter som allt sedan millennieskiftet ökat rejält och dels så syns det i form av svårigheter att få tag på en hyresrätt. Det senare är det vi ska fokusera på här.

För, livet förändras och även en person som bor i hyresrätt kommer någon gång att vilja ha en större, en mindre, en mer öppen eller en bostad i en annan del av staden. Svårigheten är att hitta en sådan och en möjlighet är att byta med någon annan som - av andra skäl - också vill ha en ny bostad. Där ska X antal kriterier från båda parter uppfyllas och det kan vara svårt.

Därför kan ett triangelbyte vara lösningen. Person A vill byta lägenhet med person B som å sin sida inte är intresserad - men som däremot kan kan tänka sig person C´s bostad. Plötsligt kan alla parter bli nöjda. Frågan är bara vad som gäller?

Se till att allt sker lagligt vid byte av hyresrätt

Ett triangelbyte är fullt lagligt och detsamma gäller även om ännu fler parter är inblandade. Det enda som man får vara beredd på är att devisen om att ju fler kockar gäller. I det här fallet så ökar risken för besvikelse. Det är inte ovanligt att se att exempelvis en part får kalla fötter inför det stundande bytet och väljer att dra sig ur. Sker detta så drabbas alla i hela kedjan och det är naturligtvis något som kan skapa både frustration och besvikelse. Ju fler parter - desto svagare blir alla länkar i kedjan.

Men, även om det är fullt lagligt så finns det vissa saker att tänka på. Det första är att man ska hyresvärdens godkännande för att få byta - göra en överlåtelse - en bostad. Detta gäller för alla parter i ett triangelbyte. Vissa hyresvärdar vill ha särskilda skäl till varför ett byte eventuellt ska ske. Här kan man exempelvis se att argument som att man vill bo större, att man vill bo mindre, billigare eller att man vill bo närmare arbetet brukar användas - och godkännas.

Därtill ska även hyresvärdarna - i just ett triangelbyte alltså tre stycken - ge godkännande till den nya hyresgästen. Det brukar ske ifall denne kan visa upp en god ekonomi samt en god personlighet där skötsamhet är nyckeln. Gott så? Nej, det finns fler saker att tänka på.

Ingen betalning får ske

Som sagt. Stockholm har en extremt bostadsmarknad och tyvärr så sker olagligheter inom denna. En hyresrätt ska man hyra. Till skillnad från en bostadsrätt så äger man inte denna - därför ska man heller inte betala för att få en möjlighet att flytta in. Det som emellertid varit problematiskt är att detta sker. Folk som är desperata tar till desperata metoder.

Det kan alltså innebära att ett byte mellan två -eller tre - personer också sker med pengar under bordet. Person A kanske först kan tänka sig att byta sin bostad om person B betalar en summa pengar under bordet. Detta är olagligt och det får absolut inte ske. Du riskerar, om detta sker, fängelse i två år.

Hyresvärden kan vid misstanke om betalning gå in och stoppa det planerade bytet. Det kan då handla om att bostaden i fråga använts som bytesvara flera olika omgångar, om att en av parterna nyligen köpt exempelvis en bostadsrätt - och därmed, säkerligen, inte planerar att bo själv i hyresrätten eller om att något annat indikerar att betalning skett.

På samma sätt ska heller inte en hyresvärd begära några pengar och denne får heller inte ändra på villkoren - exempelvis höja hyran - för den nya hyresgästen.

Alla papper i ordning - dags att flytta

Det man ska tänka på i samband med ett triangelbyte är att alla parter har sina papper i ordning. Detta gäller godkännande från respektive hyresvärd - i alla riktningar - och det gäller för exempelvis hemförsäkring, folkbokföring och den talong som ska fyllas i.

En annan sak att tänka på är att besiktiga bostaden innan inflytt. Se till att skriva ner eventuella fel och anmärkningar. Om inte så kan du som nyinflyttad bli den som tvingas ersätta skadorna i framtiden.

En sista sak får avsluta: ett triangelbyte kan, som sagt, vara riskabelt sett till att någon väljer att backa i sista sekund. Men, det kan även ske extremt snabbt. Se till att ha så många krokar som möjligt ute och se till att din bostad syns på olika förmedlingar för byten. Det ökar chanserna att hitta din nya drömbostad. Det finns alltid någon som drömmer om bostaden du bor i också. Ge inte upp!


Liknande artiklar

Täcker hemförsäkringen flytten?

Anmäla flytt - Viktigt att tänka på

Försäkringsfrågor vid flytt

En flyttfirma att lita på i alla väder!
26 Apr 2022