Flytta piano | Tunga lyft | Tips & råd

Flytta piano är ett tungt jobb med tunga lyft och svår logistik. Vi hjälper dig med flytten och ger tips hur man bör tänka!

Anlita hjälp när du vill flytta ett piano

Förr i tiden stod det ett piano i vart och vartannat hem. För medelklassen i Stockholm var det lika normalt att ha ett piano stående i vardagsrummet som det är att ha en platt-TV idag. Innan grammofonen och radion fanns var det till pianot man var var hänvisad för att överhuvud taget kunna lyssna till och njuta av musik. Varje familj hade åtminstone en flink pianospelare som kunde spela de vanligaste klassiska styckena och vanligen också flera av dåtidens populäraste visor, hitsen helt enkelt. Ett piano var en investering och ett bra piano kunde kosta ganska mycket pengar.

”Eftersom pianot spelat ut sin roll som enda medium för att kunna njuta av musik så har det helt enkelt dalat i popularitet”

Idag ser det annorlunda ut. På Blocket ser man pianon som bortskänkes mot hämtning och de flesta familjer ser ett piano som något helt överflödigt och onödigt Om något av barnen vill börja spela piano så skaffar man i stället ett digitalpiano, som kan spelas med lurar så att resten av familjen kan titta på TV i fred. Eftersom pianot spelat ut sin roll som enda medium för att kunna njuta av musik så har det helt enkelt dalat i popularitet. En annan väldigt stor anledning till att allt färre blir med piano är så klart vikten.

Många gör sig av med pianot i samband med flytt

Även ett nätt piano väger bokstavligen talat bly. Det krävs vanligen minst tre, fyra personer för att kunna bära ert piano utan att allvarligt riskera att skada rygg och armar, och att bära ett piano i trappor är ett riskabelt och mycket svårt projekt som verkligen behöver planeras noggrant. Ofta väljer man också att göra sig av med sitt piano i samband med en flytt. Man kommer fram till att man inte orkar släpa med det till nästa bostad utan vill bli av med det en gång för alla. Vi ska inte här konstatera alla de fördelar som finns med att ha ett riktigt piano, i alla fall i en musikintresserad familj, utan nöjer oss med att konstatera att det är som det är.

Flyttfirman måste meddelas om pianot

Men för den familj som vill ha kvar sitt piano och står inför en flytt gäller följande: Man kan inte räkna med att en flyttfirma utan vidare accepterar en pianoflytt som en del av bohaget. Ett piano är ett speciellt och svårhanterligt gods som kräver tid och planering för att det ska kunna flyttas på ett sätt som är säkert för både pianot och de som bär. Därför måste man alltid föranmäla om det finns ett piano med i bohaget.

flytta piano, tunga lyft

En del flyttfirmor väljer att ta in en specialiserad pianoflyttfirma för uppdraget, andra tar hand om det själva. Man kan dock räkna med att ett piano både förlänger flyttiden och höjer priset. Hur mycket dyrare det blir beror på hur tungt pianot är och hur många trappor det måste bäras. Finns inga trappor, eller om det finns hissar på båda adresserna där pianot går in, är en pianoflytt relativt enkel. Då går det oftast att ställa pianot på en platta med hjul och helt enkelt rulla det dit det ska. Det är när det måste flyttas i trappor som det blir riktigt jobbigt.

Bär aldrig ett piano själv i trappor

Du ska aldrig försöka flytta ett piano själv med dina vänner, om inte alla är i god form och vet precis hur projektet ska genomföras. Att bli stående mellan två våningar med ett tungt piano och känna kraften tryta är en fruktansvärd upplevelse och du eller någon av dina vänner riskerar att skadas allvarligt, och till med omkomma om det skulle gå riktigt snett. En pianoflytt ska alltid utföras av proffs med rätt redskap. Det innebär bärselar och remmar och en mycket god kommunikation. Både piano och trappor måste undersökas noga och man bör även ha extra folk som går bredvid och är beredda att rycka in om något skulle gå snett.

Vi hjälper dig flytta pianot

Vi hjälper dig gärna med din pianoflytt, men vi behöver veta om att ett piano ingår i bohaget i god tid innan flytten så att vi kan planera ordentligt. Vi behöver också korrekta dimensioner på både piano och trappuppgångar på båda adresserna, samt naturligtvis hur många trappor det gäller och om det finns hiss. Vet vi bara allt detta i god tid innan flytten så kan vi garantera en säker och snabb flytt för ditt piano till den nya adressen.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.24 Aug 2020