Försäkringsfrågor vid flytt

Behöver man en speciell försäkring när man flyttar? Vad händer med hemförsäkringen, måste man teckna en ny när man flyttar till en ny bostad? När det är dags för flytt finns många frågor, inte minst kring försäkringar. Hela ditt bohag ska ut och färdas på vägarna och man vill kunna känna sig trygg med att det finns täckning för kostnaderna om olyckan skulle vara framme. Samtidigt har man oftast ansvar för två bostäder under en övergångsperiod, och båda behöver vara försäkrade.

En flytt kan vara ett bra tillfälle att se över sina försäkringar

Det finns mycket som är bra med att flytta, förutom glädjen över den nya bostaden och själva ”luftombytet”. Många tar tillfället i akt att rensa ut i bohaget och kanske slänga en del gamla möbler och köpa nytt. En flytt kan också vara ett bra tillfälle att se över sina försäkringar. Ofta har man kanske fler försäkringar än man behöver. Sen är det ju inte säkert att det försäkringsbolag man har är det som bäst motsvarar ens behov.

Jämför olika försäkringsbolag

Börja i god tid innan flytten med att sätta er ner och gå igenom era försäkringar. Jämför gärna er försäkring med andra likvärdiga försäkringar hos andra försäkringsbolag för att se hur er står sig. Försäkringsbolag har ofta väldigt olika villkor och det kan vara bra att ta reda på hur just era behov tillmötesgås av er försäkring.

kvinna jämför olika försäkringar

Ring några olika försäkringsbolag och hör er för vilken typ av försäkring de rekommenderar för er nya bostad och vad det skulle kosta. Var beredda att svara på en del frågor om den nya bostaden, till exempel säkerhet, ålder, skick, område etc. Det finns många parametrar som påverkar vad försäkringen kostar i slutändan.

Hemförsäkring, bostadsrättsförsäkring, villaförsäkring

En hemförsäkring täcker skador på lösöret, alltså de saker och möbler som finns i lägenheten. Vill man dessutom försäkra själva bostaden krävs en bostadsrättsförsäkring om du bor i en bostadsrätt, eller en villaförsäkring om du bor i villa eller radhus.

Hemförsäkringen följer med till din nya adress när du flyttar. Försäkringsbolaget får din nya adress från folkbokföringen efter att du adressändrat, men du måste kontakta dem och meddela hur stor lägenheten är samt hur många som bor i hushållet. Du kommer också antagligen att vilja teckna en ny bostadsrätts- eller villaförsäkring.

Försäkring under själva flytten

När du flyttar gäller din hemförsäkring och bostadsrätts- eller villaförsäkring båda adresserna, under en månad från och med flyttdatumet. Du behöver alltså inte teckna två olika försäkringar.

Vad gäller själva flytten täcker de flesta försäkringsbolag en del av kostnaden om något av ditt bohag skulle bli skadat under transporten. Detta gäller om du flyttar själv med hjälp av vänner. Anlitar du en flyttfirma måste du se till att de har de tillstånd och försäkringar som krävs. Vanligtvis ska du naturligtvis kunna lita på det, men det förekommer oseriösa aktörer. En seriös flyttfirma är försäkrade mot skador. Har du hyrt hjälp av ett företag som saknar försäkringar, kan du bli utan ersättning, om in te ditt försäkringsbolag även täcker skadekostnader vid flytt med flyttfirma.

Väljer du att anlita oss för din flytt är du i trygga händer, vi innehar alla tillstånd och försäkringar som erfordras. Dock är det bra att du kontaktar oss om du har särskilt värdefullt eller bräckligt gods, så att vi kan vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Vissa saker har ett affektionsvärde som inte täcks av några försäkringar, och vi vill vara säkra på att vi gör allt vi kan för att ge dina ömtåliga föremål en så säker transport som möjligt.

En flyttfirma att lita på i alla väder!
8 Jun 2022