Flytta utan hiss - Tips och råd

Viktigt att tänka på när man flyttar utan hiss

Har man hittat den perfekta lägenheten med vidunderlig utsikt struntar man kanske i om det finns hiss eller inte – fram till flyttdagen i alla fall. Som erfaren flyttfirma kan vi intyga att fem trappor utan hiss känns i benen efter en flyttdag. Därför är flyttfirmor i regel alltid noga med att ta reda på så mycket vi kan om förhållandena på båda adresserna.

”Det är viktigt att vi som flyttfirma får veta om bohaget inkluderar tyngre möbler eller pianon, så att vi kan planera vårt arbete”

Ju mer vi vet, desto bättre kan vi planera vårt arbete i fråga om bemanning och tidsplanering. Som kund måste man ha förståelse för att en flytt utan hiss tar längre tid och därmed blir dyrare. Det är också viktigt att vi får veta om bohaget inkluderar tyngre möbler eller pianon, något som i regel kräver specialarrangemang.

Ny lag, gamla hus

I den nya plan- och bygglagen finns det krav på att hiss måste finnas i all byggnader som är tre våningar eller högre. Men de flesta hus i Stockholm byggdes som alla vet innan den regeln trädde i kraft och i Stockholm, särskilt i Gamla Stan, är det inte ovanligt att behöva kånka bohag upp och ner sex trappor utan hiss.

Slit inte på kompisarna

Som flyttgubbe har man dock varit med förr som det heter och naturligtvis tar vi alla uppdrag oberoende om det finns hiss eller inte. Vi skulle dock avråda dig från att anlita ett kompisgäng för att hjälpa till med att flytta till fyra trappor utan hiss mot några pizzor i utbyte. Ofta har man en tendens att underskatta hur stort bohag man egentligen har och hur mycket det blir att bära. Den arbetsinsats som krävs är helt enkelt inte rimlig att lägga på ett gäng kompisar. Dessutom finns risken för skador, både på vänner och bohag. Satsa på en flyttfirma i stället och bjud in kompisarna till inflyttningsfesten.

flytta piano

Att flytta ett piano

Pianot är ju sinnebilden för en flytt utan hiss. Fyra vänner med bärremmar som fastnat mellan tredje och fjärde våningen med ett 400 kilos piano mellan sig. Som lekman ska man akta sig för att bära ett piano i trappor. Det kan innebära svåra skador på rygg, axlar och fötter för att inte tala om ifall man skulle råka tappa pianot över sig.

Vi måste alltid veta om det finns ett piano vid flytten, eftersom det kräver särskilda förberedelser. Vi lyfter alltid med bärselar och har en matta under pianot för att säkerställa att det inte tappas. Det är dessutom viktigt att vi vet måtten på både piano, dörrar, trappuppgång osv innan flytten.

Vana bärare med lyftteknik

Att flytta utan hiss kräver lite mer av den som flyttar. Vi har den erfarenhet och teknik som behövs för att klara en flytt av ett stort bohag till en ny adress utan hiss. Vi är även försäkrade mot alla typer av skador, olycksrisken ökar som bekant när tunga saker ska bäras upp och ner i trappor.

Vissa saker har dock ett affektionsvärde som inte kan mätas i pengar. Se till att underrätta oss om för dig särskilt värdefulla saker så att vi kan vidta specialåtgärder. Ibland kan det också vara nödvändigt att montera ner en stor möbel för att kunna ta den uppför ett smalt trapphus. Ju mer vi vet om bohaget innan, desto bättre kan vi förbereda oss för att göra din flytt så snabb och smidig som möjligt.

En flyttfirma att lita på i alla väder!15 Feb 2022