Så många flyttar till Stockholm varje år

Befolkningsmängden har mer eller mindre alltid gått uppåt i huvudstaden. Vi har tagit en närmare titt – så många flyttar till Stockholm varje år.

Många lockas av storstadslivet

Att många drar sig till Stockholm av olika skäl är ingen hemlighet. Det kan vara för att uppfylla drömmar så som studier, en speciell karriär eller bara ett helt annat liv – storstadslivet.

För säga vad man vill om Stockholm men det är något speciellt här. Det påminner inte om någon annan stad på något sätt. Storstadspulsen är hög och likaså tempot. Här finns möjligheter som inte finns någon annanstans, kanske främst när det gäller karriär, och det lockar framför allt unga personer till att flytta hit. 

Att Stockholm är attraktivt råder det inga tvivel om och antalet inflyttade har mer eller mindre ökat varje år sedan långt, långt tillbaka.

Två busslaster om dagen

Enligt statistik kommer ca två busslaster med nya Stockholmsbor varje dag – i snitt 46 personer om dagen. Det ger en ökning på drygt 16 000 personer per år och orsakerna kan som sagt variera. Den totala befolkningsmängden i Stockholm närmar sig miljonen men det finns även andra faktorer än bara nyinflyttade som bidrar.

Till exempel föds fler barn idag jämfört med tidigare, samtidigt som livslängden ökar. Men för att återgå till hur många som faktiskt flyttar till Stockholm från andra städer kan man över tid se att även det av naturliga skäl bidragit till en högre och högre befolkningsmängd i huvudstaden.

Trenden vänder sakta men säkert

Alla väljer dock inte att flytta till Stockholm, utan det finns också de som flyttar ifrån staden. De senaste åren har balansen mellan inflyttande och utflyttande varit relativt jämn - något som enligt nya undersökningar visar på att trenden ser ut att börja vända. Det ungefär lika många som valt att flytta från Stockholm som till men det ser ut att bli fler.

I främsta ledet för utflyttning står barnfamiljer men även andra grupper har börjat haka på. I dagsläget är det fler som lämnar än flyttar in men siffrorna går ständigt upp och ner med någon marginal och det är inte helt enkelt att gissa sig till hur det kommer se ut framöver, även om många har försökt.

Framtidsprognos

Att reda ut det här med befolkning och statistik är inte lätt. Det beror som sagt inte enbart på antalet som flyttar till och från utan även på hur många som föds och avlider. Statistiken är svängig och svår att tyda för ett otränat öga men ska man tro på de prognoser som gjorts kommer Stockholms befolkning växa ytterligare – trots att allt fler väljer att flytta från staden.

Under en tioårsperiod sett från idag väntas befolkningsmängden i staden öka med 350 000 personer. Lägger man på ytterligare ett par decennium finns det de som tror att staden kommer ha över 3000 000 invånare. Hur det blir med den saken återstår att se och en fråga värd att ställa sig är – var ska alla bo?

Svårt med bostad

En av anledningarna till varför allt fler väljer att lämna, och att fler troligen avstår att flytta till Stockholm, beror delvis på hur bostadsmarknaden ser ut. Att hitta boende är inte det lättaste, vare sig man är född i staden eller om man är inflyttad. Köerna för hyresbostäder är långa och priserna för bostadsrätter och villor är extremt höga

Detta kan man se på länets unga som i snitt flyttar hemifrån så sent som vid 25 års ålder. Med krav på kontantinsats och höljda amorteringskrav är det inte enkelt som ung eller studerande att få tak över huvudet – ett problem som blivit svårare att lösa ju fler invånare det blir.

Med 46 nya invånare om dagen kan man minst sagt säga att Stockholm är en stad som lockar nya människor till sig. Det faktum att det är så svårt att hitta boende är såklart ett problem som säkerligen hindrar många från att lyckas med sin flytt. Och även om det finns statistik och prognoser kan bara tiden utvisa hur framtiden kommer att bli – men att många väljer flytta hit kommer säkerligen inte att förändras. 

Liknande artiklar

Flytta från hyresrätt

Flytta från lägenhet till villa

Flytta hemifrån - tips för första flytten

Flytta konst

 

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.10 Mar 2020