Flytta konst - Tips och råd

Att flytta innebär alltid ett visst mått av kaos, men med god planering brukar det kunna avlöpa relativt smidigt. Här får du tips om hur du smartast flyttar konst.

Anlitar du en erfaren flyttfirma hjälper vi dig så klart med planeringen, och vi brukar säga att en bra kommunikation i förväg borgar för en bra flyttdag. Detta är särskilt sant när det handlar om att flytta konst och andra värdefulla föremål.

”När det gäller konst finns ofta ett affektionsvärde som inte går att ersätta.”

Har du värdefull konst hemma kan det vara bra att tänka lite extra på den inför en flytt. Det är så klart viktigt att packa alla ömtåliga saker noggrant, men det är också viktigt att du underrättar oss som flyttfirma om det är något som är särskilt ömtåligt och värdefullt. Som flyttfirma har vi förstås försäkringar om något mot förmodan skulle ta skada under transporten, men när det gäller konst finns också ofta ett affektionsvärde som inte går att ersätta.

kvinna bär inslagen tavla

Som flyttfirma har vi stor erfarenhet av att frakta konst och andra värdefulla föremål och vi bistår gärna med tips kring emballage och paketering. Vi förstår allvaret i att frakta värdefull konst och vi ser alltid till att flytten planeras utifrån detta. I speciella fall kan det till och med bli tal om att frakta de värdefulla föremålen separat för en extra säker hantering.

Emballering

En bra emballering är så klart a och o för att kunna frakta konstverk på ett säkert sätt. Både mjukt och hårt är receptet här. Börja helst med att vira några lager papper runt konstverket, och tejpa sedan fast bubbelplast runt om. Detta säkrar konsten mot stötar men inte mot hårda föremål, så se även till att tavlan har något hårt som skyddar den, exempelvis en skiva plywood på varsin sida om tavlan. Förpacka sedan alltsammans i en speciell tavelkartong, som vi kan tillhandahålla.

Små föremål som är ömtåliga kan först viras in i bubbelplast och sedan läggas i exempelvis en skokartong eller annan mindre låda, för att sedan läggas i en större flyttkartong. Den här metoden är även mycket bra för packning av glas och annat bräckligt.

Märkning

Var sedan noggrann med att märka alla kartonger som innehåller något extra bräckligt eller värdefullt, och förvara dessa på en speciell plats i bostaden som du tydligt visar för oss. På så sätt kan vi planera utifrån detta och se till att konsten transporteras säkert.

Ovärderlig konst

Om du ser till att din konst packas säkert, märks tydligt och dessutom underrättar oss som flyttfirma om vilka föremål det rör sig om, kommer vi att kunna göra en säker flytt av dina föremål. Har du konst som är ovanligt värdefull vill vi dock att du konsulterar oss innan flytten, så att vi kan se att våra försäkringar täcker det. För förflyttning av ovärderlig konst kan det vara bättre att anlita ett speciellt speditionsföretag som uteslutande sysslar med den typen av transporter. Vi kan så klart hjälpa dig att komma i kontakt med en sådan firma.


Liknande artiklar

Flytta piano | Tips & råd

Flytta krukväxter | Packning | Transport

Flytta hemifrån - så förbereder du första flytten

En flyttfirma att lita på i alla väder!19 Jul 2020