Att flytta från en lägenhet till en villa innebär för många en känsla av frihet. Som villaägare har man ofta en egen trädgård att förfoga över och man slipper meddela grannarna varje gång man vill ha gäster och ställa till med kalas. Grillkvällar på altanen kan du ha varje kväll under sommarhalvåret och råkar du spela lite för hög musik lite försent är det ingen som dunkar i väggen.
”När du flyttar från en lägenhet till en villa är det mycket som inte sköts automatiskt längre”
Gillar du dessutom att fixa och trixa med hus och trädgård är det helt klart villa du ska bo i. Här bestämmer du helt själv hur du vill ha det i ditt hus utan att behöva ta hänsyn till bostadsrättsförening eller hyresvärd.
Kommer man från en lägenhet till en villa är det dock mer än så som är annorlunda. Framför allt är det saker som sköttes ”automatiskt” när du bodde i lägenhet, till exempel sophämtning och vatten, el och värme. Innan du flyttar från en lägenhet till en villa är det bra att du läser på lite om dessa skillnader. Vi ger dig här några tips på vad som är viktigt att tänka på när du ska flytta från lägenhet till villa.
Boka flyttfirma i god tid
Har du ett stort bohag kommer du att få gott om plats för det i din nya bostad om du flyttar till en villa. Kontakta oss så hjälper vi dig med flytten. Med RUT-avdrag blir kostnaden marginell och du sparar både tid och kraft som du istället kan utnyttja till att komma i ordning i ditt nya hem.
Se till att vara ute i god tid så att vi tillsammans kan planera din flytt på bästa sätt! Börja också packa tidigt, helst någon månad innan själva flytten. Då märker du om du behöver fler kartonger till exempel.
Hemförsäkring
Bodde du i bostadsrätt tidigare hade du antagligen en hemförsäkring via bostadsrättsföreningen. När du flyttar till en vill måste du dock utöver hemförsäkringen ha en så kallad villaförsäkring om du vill ha ersättning för skador på huset, vilket så klart innebär en lite högre kostnad. Enkelt uttryckt skyddar hemförsäkringen dina prylar, lösöret, och villaförsäkringen täcker själva huset och tomten. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad de har för alternativ när du ska flytta till villa.
Bredband
Bredbandsabonnemang måste du teckna själv. Bor du i villa är det olika hur bra täckning och prestanda du kan få. Har du tur finns fiber draget till huset, men det är ovanligt. I det långa loppet blir det antagligen billigast att dra fiber till huset, även om initialkostnaden är hög. Men alternativen är oftast begränsade vad gäller surfmängd och en normal familj kommer upp i väldigt höga kostnader per månad om de vill kunna streama film och musik som de är vana vid.
El, vatten och värme
Avtal för el och vatten måste du teckna själv. Var ute i god tid och kontakta kommunen och din elleverantör och hör hur du ska gå till väga för att flytta över dina abonnemang till villan. Du bör även sätta dig in i hur huset värms upp och om du kanske skulle tjäna på att ändra energiform, till exempel installera berg- eller luftvärme.
Värms huset upp med panna måste du också ha ett abonnemang för det, så att du får exempelvis olja och pellets levererat med jämna mellanrum
Sophämtning
Du måste ha ett avtal för sophämtning. Kolla med de tidigare ägarna vilka som sköter sophämtningen i området och kontakta firman så hjälper de dig. Kolla även om det finns möjlighet att källsortera och om de tar hand om matavfall.
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer