Flytta krukväxter | Packning | Transport

Oavsett om man väljer att flytta på egen hand eller genom att anlita en flyttfirma så är packningen en väsentlig del. Du flyttar dina egna saker och du vill kunna frakta dem från punkt A till punkt B utan att de tar skada. Rent generellt kan vi säga att många packar sina saker på ett ovarsamt sätt. Det tar inte så lång tid att linda in glas, porslin, tallrikar och andra ömtåliga föremål i lite tidningspapper - eller något typ av emballage - och placera dessa i kartongerna. När det sedan kommer till att flytta krukväxter är det extra viktigt att vara varsam och packa ordentligt.

"Krukväxter brukar tyvärr lida ganska mycket vid en flytt och i synnerhet om den sker under vintern. Det innebär att du själv får se till att förflytta växterna - eller åtminstone se till att ge dem bästa möjliga förutsättningar för att överleva. Vi tänkte ge några tips."

En viktig sak gällande packning är att man försöker hålla kartongerna lättare. Dels så handlar en flytt inte om någon styrkedemonstration och dels så finns det en gräns för hur mycket vikt en kartong faktiskt klarar av också. Det senare är tyvärr inte ovanligt att se. Någon har fyllt en kartong till bredden, lyfter denna - med stor möda - går några steg för att sedan se att botten ger vika och allting rasar ut på golvet. Hellre lätt och flera kartonger än vice versa; det är en bra tumregel att förhålla sig till vid packning inför en flytt.

flytta krukväxter

Så här flyttar du dina krukväxter

  1. Börja med att räkna hur pass många krukväxter det handlar om och plocka därefter fram ett antal kartonger som räcker för att få plats med alla dessa. Tänk på att de inte ska ha så pass stort mellanrum att slår ihop eller stöter med bladen mot varandra.

  2. Klä kartongerna med frigolit. Du köper frigolit och ser till att klä in varje kartong med detta material. Det isolerar mot kylan och ger dessutom stötskydd.

  3. Sopsäckar/plastpåsar. Trä över en plastpåse över växtens topp. En större krukväxt kan må bättre av en sopsäck.

  4. Placera dina krukväxter i kartongerna. Mellan varje växt kan du lägga tidningspapper - en lagom tjock bunt - som stötskydd.

  5. Transportera kartongerna inne i bilen om det är kallt ute. Ska du flytta under sommaren så kan du ställa krukväxterna bland dina andra saker i flyttbilen. Se naturligtvis till att de står stadigt och att ingenting riskerar att falla över dem. De ska stå fritt.

Om du väljer att anlita en flyttfirma så är du också försäkrad. Men det innebär inte att allt är det. Vissa saker tar flyttföretag inte ansvaret för - av den enkla anledningen att de tar skada för lätt och att det innebär en risk att bära och transportera föremålen i fråga. Ett typiskt exempel handlar inte om dyr konst, om värdefulla saker eller om extremt tunga sådana - ett piano eller ett kassaskåp - utan om krukväxter.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.22 May 2018