Vilka flyttkartonger är bäst?

Vilka flyttkartonger är bäst och vilka ska man undvika om man står inför att flytta? Vi tänkte gå igenom vad man ska tänka på.

Konsten att välja rätt flyttkartonger

En sak står emellertid klar innan vi fortsätter: dyrast är inte alltid bäst då det kommer till flyttkartonger. De flesta har stått inför den situationen att en flyttkartong går sönder eller att den är omöjligt att bära på ett säkert sätt. Här tänker man direkt på att det handlar om att man packat för tungt snarare än att man har en flyttkartong av sämre kvalitet. Det är en gigantisk skillnad i kvalitet mellan olika flyttkartonger. För att du ska få ett enklare val så ska vi gå igenom några punkter som bör ses över.

vilka flyttkartonger är bäst?

Innan dess dock så ska vi även säga några ord gällande packningen. Det kan nämligen vara så att du packat din flyttkartong fel och där flyttkartongen i fråga de facto håller en god kvalitet. För att lyckas med att packa rätt så kan man tänka hälften/hälften. Det vill säga: fyll botten av kartongen med tyngre saker - böcker, skivor etc - och lägg sedan lättare föremål ovanpå - sängkläder, kuddar och filtar.

Ett vanligt fel är att man vill lyfta allt på en gång. Det är ingen tävling i styrka att flytta. Se det hellre som en tävling i uthållighet: det är bättre att gå flera gånger och bära lättare än vice versa. Bara för att en flyttkartong ska klara 40-50 kilo så innebär inte det att din kropp klarar denna vikt - särskilt inte upprepade gånger och i exempelvis trappor.

Dessa flyttkartonger är av bättre kvalitet

Först och främst: vad utmärker en bra flyttkartong? Här följer några kriterier.

  • Stapelbar. Bra flyttkartonger ska kunna staplas på varandra. Så många som fem-sex stycken ska kunna ställas på varandra utan problem. Detta gör att det blir enklare att få in allt i flyttbilen. En sämre flyttkartong ger vika redan efter tre-fyra kartonger. Den understa kartongen viker sig och allting rasar.

  • Tål väta. Tyvärr så kan man inte styra vädret vid en flytt och i många fall så öppnar sig himlen. Kartonger som tål lite vatten är därför att föredra. De av sämre kvalitet blir sladdriga och det man packar i sådana riskerar att bli förstört - särskilt om det handlar om elektronik.

  • Fem lager wellpapp. En bra flyttkartong har flera lager wellpapp som satts ihop till en enhet. Har en flyttkartong färre än fem lager så är det ingenting som du ska välja.

  • Går att återanvända. Flyttkartonger ska kunna användas flera gånger. De ska vara enkla att både vika ut och vika ihop och de ska kunna göra så flertalet gånger.

  • Vara sköna att greppa. Många flyttkartonger har en extra flärp som går att vika ned för bättre, bekvämare grepp. Det är ofta att föredra, men man bör dock även hålla koll på att greppen, så att säga, ligger på varandra. Om inte så blir greppet trängre och lika skavande.

  • Stabil botten. En bra flyttkartong har en stabil botten. Det kommer du att känna ganska direkt i samband med att du lyfter. En sämre kartong börjar ge vika nästan direkt och där det känns som att botten inte har hakat i riktigt.

Vilken kartong är bäst?

Vi ska inte nämna några märken eller återförsäljare. Men, en sak som vi däremot kan peka på direkt handlar om priset. De absolut dyraste flyttkartongerna håller inte den kvalitet man kan förvänta sig. Det gör däremot de billigaste flyttkartongerna - de är precis så dåliga som du betalar för. Välj bort dyrast och välj bort de billigaste.

Skulle vi hinta om en flyttkartong som verkligen håller en god kvalitet så kan vi nämna att det finns en butik vars logga är grön-vit, som har en enerverande reklam där en kille ordvitsar en massa och där priset gör skillnaden. Bolaget har, så att säga, flyttkartonger i Överskott. De ledtrådarna får ni göra exakt vad ni vill med.

Ett alternativ är att vända sig till proffsen för råd. Fråga en flyttfirma vilka flyttkartonger de använder och var de köper dessa. Många flyttföretag kan även erbjuda dig att hyra flyttkartonger i samband med en flytt. Det innebär dock emellertid även att de måste lämnas tillbaka i samma skick.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.6 Feb 2021