Smart checklista inför flytt

Med hjälp av en smart checklista blir flytten enklare att planera. Se till att du har hunnit med det viktigaste i god tid innan det första flyttlasset åker.

Checklista för dig som ska flytta

En flytt börjar så klart inte på tillträdesdagen, utan kanske egentligen redan när det står klart att man blivit med ny bostad. Där och då börjar drömmarna ta form om hur det ska bli; hur man ska möblera, hur man kommer att trivas i det nya kvarteret, vilka nya kompisar och personal barnen kommer att träffa i skolan och på dagis och så vidare.

”Det är aldrig för tidigt att börja ta itu med det praktiska, ju tidigare du är ute, desto säkrare kan du vara på att du får en snabb, säker och effektiv flytt”

Kanske blir flytten än mer verklig när det börjar bli dags att på allvar tänka på packning och på allt det administrativa som måste skötas om innan en flytt kan bli verklighet. Det är aldrig för tidigt att börja ta itu med det praktiska, ju tidigare du är ute, desto säkrare kan du vara på att du får en snabb, säker och effektiv flytt som till och med kan bli riktigt rolig.

Här är är de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan en flytt.

  • Boka flyttfirma och flyttstädning
  • Teckna ny hemförsäkring
  • Adressändring
  • Tidningsabonnemang
  • Gör nödvändiga ändringar för el, bredband och TV

Boka flyttfirma och flyttstädning

Det är aldrig för tidigt att boka flyttfirma, fråga bara oss som är i branschen! På helger, och framför allt i månadsskiftena när de flesta flyttar äger rum, måste du vara ute flera månader i förväg om du vill vara säker på att få en bra och pålitlig flyttfirma. Likadant om du tänkt flytta själv och vill hyra en lätt lastbil.

Om du tänkt ta hjälp med flyttstädningen, något många kostar på sig för att i stället kunna ägna tid och fokus efter flyttstädning åt den nya bostaden, gäller samma sak. De bästa städfirmorna blir uppbokade fort, så var ute i god tid här med.

Teckna ny hemförsäkring

Det är lätt att glömma bort hemförsäkringen, men den är mycket viktig. Vill du vara försäkrad i din nya bostad måste du åtminstone ett par veckor innan flytten meddela ditt försäkringsbolag sp att de kan genomföra ändringarna. Observera att om du byter bostadsform, till exempel från hyresrätt till bostadsrätt eller flyttar från lägenhet till villa, måste du tydligt meddela det, eftersom du då behöver en annans sorts försäkring.

Adressändring och tidningsabonnemang

Det här är två punkter som nästan alla kommer ihåg. Det kan dock vara bra att veta att du inte måste betala för denna tjänst genom att använda adressändring.se. Du kan också vända dig direkt till Skatteverket och meddela att du byter adress. Dock måste du då själv kontakta de privata företag du är kund hos och meddela dem så att posten kommer rätt. Detta blir dock mindre och mindre viktigt allt eftersom fysisk post byts ut mot e-mail och tjänster som Klarna och Kivra. Glöm inte heller att meddela din arbetsgivare din nya adress.

Prenumererar du på en dagstidning måste du meddela din adressändring åtminstone ett par veckor innan flytten för att de ska kunna ställa om till rätt adress så att du får din tidning i brevlådan fårn första dagen. För vecko- och månadstidningar gäller samma sak.

El, bredband och TV

Det här är tre viktiga punkter, framför allt elen. Vad gäller el har du dels ett avtal med ett nätbolag, och dels med en leverantör. Det kan vara samma bolag eller två olika. Se till att kontakta båda i god tid för att höra hur du ska gå till väga. Det är inte säkert att området du flyttar till administreras av samma nätbolag, och i så fall måste du säga upp ditt gamla abonnemang och teckna ett nytt. Har du inte genomfört dessa ändringar finns det riska för att elen i den nya bostaden stryps på tillträdesdagen. Ändringarna kan genomföras på nätet, men vi rekommenderar ändå att du kontaktar bolagen på telefon för att säkerställa att allt blir rätt.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.10 May 2021