Det är ingen slump att många naprapater och kiropraktorer ser med viss glädje på flyttar utförda av privatpersoner. Detta sagt givetvis med glimten i ögat, men där ändå viss sanning finns. Flyttar av privatpersoner innebär nämligen, i många fall, nya kunder för dessa verksamheter.
Att lyfta säkert
Att flytta innebär en fysisk ansträngning där man dels ska lyfta en massa tunga saker - och där en hel del dessutom är otympliga - samt gå upp och ner för en massa trappor. Det är naturligt, men det behöver inte innebära att man riskerar att göra sig illa. Vilket tyvärr sker och där framförallt ryggen är den kroppsdel som drabbas allra värst.
Att göra sig illa i ryggen är ingenting som man bara skakar av sig. Tvärtom. Skadorna kan vara svåra att läka ut och konvalescensen kan bli väldigt lång. Dessutom så handlar det även om skador som påverkar hela vardagen negativt där exempelvis en enkel sak som att klä på sig kan bli en enorm utmaning.
Det finns exempel på där en flytt inneburit ryggskott och dessutom även diskbråck: två allvarliga skador som har gemensamt även i att de är att anse som väldigt onödiga. Genom säkra lyft skulle de kunnat undvikits. Vi ska visa hur ett säkert lyft ser ut och ge dig bättre förutsättningar vid din nästa flytt.
Säkra lyft - använd kraften från benen
Hur lyfter man då på rätt sätt? Det finns en grundregel och denna innebär att den kraft som du ska lyfta med ska komma från de kroppsdelar som du är starkast i. Ryggen är inte en av dessa - det handlar istället om dina ben och din rumpa.
Ett lyft ska alltså - oavsett om det handlar om att lyfta en kartong eller någonting annat - ske med en rygg som är rak, där dina ben är böjda i knäleden och din blick är fäst snett uppåt. Du hämtar kraften från benen och rumpan och lyfter föremålet uppåt, men utan att dra för snabbt. Lyft med ett jämnt tempo.
Lyft inte för tungt
Det säkra lyftet kan förhindra många ryggskador, men det kan även det sunda förnuftet göra. I många fall så förvandlas nämligen en flytt till en slags styrkedemonstration där män - såklart - vill visa sig på styva linan och bära så mycket som möjligt. Istället för en kartong så ska man lyfta- och bära flera stycken. Detta är något som man vare sig tjänar tid eller kraft på.
Det bästa sättet är att gå flera gånger och lyfta lite mindre. Här har även packningen en stor del: se till att inte överpacka kartongerna - det är bättre att blanda tyngre föremål med lättare sådana och att undvika de där extremt tunga kartongerna fyllda av böcker. Sprid ut riskerna, så att säga.
Bra att använda hjälpmedel
Det finns även ett värde i att använda hjälpmedel. Bärselar är bra i samband med att tyngre lyft ska genomföras och där man samarbetar genom att fördela vikten mellan alla som ska bära. Se till att ställa in selarna så att föremålet lyfts upp på ett jämnt sätt bara.
Handskar är ett måste och ett hjälpmedel som verkligen underlättar hela flytten. Har du en möjlighet så kan ett bälte - likt ett sådant som finns på gym - också användas i samband med att du ska bära tyngre saker vid en flytt. Och du: se alltid till att värma upp och att du har bekväma kläder på dig.
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer