Så undviker du dubbla hyror när du flyttar

Dubbla hyror under uppsägningstiden

Om inte du och din hyresvärd kommit överens om något annat så är uppsägningstiden tre månader. Det kan vara en ganska lång tid om man hittat drömlägenheten med ett tidigare liggande inflyttningsdatum. Ett sätt att undkomma dubbla hyror är att omförhandla hyreskontraktet så att du får en kortare uppsägningstid. Om du bor i ett attraktivt område och trycket på lägenheten är stort kan det vara en möjlighet.

Kommunen kan hjälpa med dubbla hyror

Tyvärr har många större bostadsbolag snabba inflyttningar. Det blir så eftersom de först lägger ut lägenheten i den interna bostadskön och om ingen är intresserad av den där går den ut i de mer allmänna köerna som BoPlats i Göteborg eller Stockholms Bostadsförmedling. Det är dessutom mycket svårare att förhandla om ditt hyreskontrakt med ett stort bostadsbolag, även om du flyttar inom samma koncern. I vissa kommuner kan man ansöka om hyresreducering ifall man drabbas hårt av dubbla hyror.

Hyr ut i andra hand för att slippa dubbel hyra

Det är stor bostadsbrist i Sverige idag vilket gör att många letar efter lägenheter att hyra i andra hand, om än bara över en mycket kort tid. I de största städerna är det många som kan tänka sig att hyra en eller två månader för att sedan flytta ut. Även om du bara hyr ut en kort tidsperiod så måste du se till att ha alla tillstånd och papper i ordning. Du får bara lägga på 10-15 % när du hyr ut din lägenhet. De extra procenten är för att täcka slitage på möbler som finns i lägenheten. Straffet för att hyra ut svart eller med ockerhyra har skärps och i värsta fall kan du riskera upp till två års fängelse. Det vanligaste är dock att man förlorar sitt hyreskontrakt vilket bara det är en stor förlust.

Spara pengar vid flytt

Om det blir så att du ändå måste betala dubbla hyror får du försöka hitta andra sätt att spara pengar. En bra början kan vara att börja rensa bland dina saker då du ändå skall flytta. Ordna en loppis på gården med alla dina gamla grejer. Har du lite mer exklusiva saker så kan du sälja dom på auktionssidor på internet. Flera typer av krukväxter har fått ett uppsving och säljs för flera tusentals kronor. Kanske kan du tjäna in din hyror genom att ta några skott på din Monstera? Se till att din lägenhet är ordentligt städad när du flyttar så du slipper betala några extra straffavgifter på grund av slarv.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.2 Nov 2021