Är det dags att flytta till en studentlägenhet? För många blir en sådan flytt också den första. Det är i samband med den som man lämnar det trygga boet hos föräldrarna och provar sina egna vingar.
Vad ska man tänka på när man flyttar till en studentlägenhet?
Att flytta till en studentlägenhet är emellertid en speciell typ av flytt. Vi tänkte gå igenom lite kring vad som gäller och vad du ska tänka på.
Först och främst så ska man vara medveten om att det kan vara tufft att flytta till en studentlägenhet. Det handlar om att man som ung lämnar en trygghet och att man ger sig ut på ett okänt vatten. Det är inte ovanligt att se en vantrivsel till en början. Det nya boendet i kombination med de hårda studierna som sker i början kan påverka negativt. Rådet är att man biter ihop. Allteftersom så blir det enklare, man kommer in i både studiernas tempo och lär sig leva i den bostad man hyr. Gällande bostaden så får man räkna med att den kan kännas klaustrofobisk. Studentlägenheter är mycket, men särskilt stora är de inte.
Och, en sak till att föra till protokollet är skillnaden mellan en studentlägenhet och ett studentrum. Det senare alternativet innebär att du kommer att bo i en korridor och väl där också dela vissa faciliteter med andra - kök och badrum. I en studentlägenhet har du egen dusch och ett eget kök. Det är helt klart att föredra och med det sagt så kan du även skatta dig lycklig över att du de facto har fått tag i en studentlägenhet - vilket är långt ifrån någon självklarhet.
Checklista för en flytt till en studentlägenhet
Att flytta till en studentlägenhet innebär ofta en längre flytt där du ska flytta till en ny stad. Det kan av den anledningen vara värt - beroende på hur mycket du ska flytta - att ta professionell hjälp med flytten. I vissa fall så är bostaden redan inredd och där du hyr en möblerad lägenhet, i andra fall så ska du själv se till att säng, skrivbord och annat finns. Räkna på det innan och se om det kan vara lönsamt att anlita en flyttfirma eller om ni klarar av jobbet på egen hand. Detta sett ur en mer praktisk synvinkel.
Ser man till en flytt till en studentlägenhet ur ett planeringsperspektiv så finns det vissa saker som måste göras. Vi tittar närmare på några av dessa:
- Skriv avtal. Ditt hyresavtal ska alltid vara skriftligt. Detsamma gäller om du ska dela bostad med andra. Alla namn ska finnas på hyreskontraktet.
- Besiktiga bostaden. Det är lätt att ta för givet att man inte blir lurad. Faktum är emellertid att en flytt till en studentbostad - precis som alla andra flyttar - kan komma att kosta den dagen man flyttar ut. Den där skadan på köksbänken som fanns då du flyttade in exempelvis. Den kan du få betala reparationen för då du flyttar - trots att du inte varit den som skapat skadan i fråga. Inför en inflytt så ska du besiktiga bostaden, tillsammans med värden, och skriva upp saker som har skador. Genom detta så har du också svart på vitt om hur bostaden såg ut då du flyttade in. En trygghet för både dig och för hyresvärden.
- Hemförsäkring. Du måste teckna en hemförsäkring och många försäkringsbolag har speciella, billigare, lösningar för just studenter. Ungefär hundra kronor/månad är en rimlig uppskattning av kostnaden. I hemförsäkringen ingår exempelvis både reseskydd och en ansvarsförsäkring (om någonting skulle gå sönder i bostaden) samt ett rättsligt skydd i form av rättsskyddet.
- Gör en adressändring. Det är gratis och det går fort. En förutsättning för att du ska post skickad till din nya bostad.
- Vad behöver du? Teckna avtal för exempelvis internet - ett måste för dig som student - och tv (om du behöver det). Gör detta i tid så att du har det redan vid inflytt.
- Möbler. Som sagt, om din studentlägenhet inte är inredd så kommer du att behöva möbler. Se gärna över marknaden i den nya staden. Blocket, Tradera och olika lokala Byt-köp-sälj-grupper på Facebook är värdefulla då priserna brukar vara mer än överkomliga. Som student har du sällan gigantiska summor att röra dig med och inredningen kan därför sällan prioriteras.
- Budgetera. Det viktigaste - och svåraste. Du är numera vuxen och det är din uppgift att se till att dina pengar räcker. Genom att skapa en budget så ser du hur mycket pengar du har efter att alla fasta avgifter - hyra, försäkring, mobil, bredband - är betalda och hur mycket du kan lägga på mat, nöjen och annat. Det här är en resa för livet. Lär dig att hushålla och trolla med knäna. Det kommer att bli mycket nudlar och pasta, det kan du räkna kallt med. Se även över om det finns möjlighet till något extrajobb att dryga ut kassan med!
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer