Att flytta till ett äldreboende är en omvälvande upplevelse för de flesta. Att lämna sitt egna hem där man bott och rått om sig själv, för att flytta in på en främmande plats, med främmande medboende och personal, är inte lätt för den som är gammal och skör.
”För en gammal person som blivit oförmögen att ta hand om sig själv, på grund av skörhet eller demens, är det oftast inte möjligt att arrangera en flytt till ett äldreboende på egen hand”
Förutom oron för själva den sociala förändringen finns förstås också oron kring allt praktiskt; hur fungerar det på äldreboendet? Vad måste man själv ta hand om och vad ordnas av boendet? Vad får man ta med sig och vad måste slängas eller skänkas bort? Hur ska flytten arrangeras? Frågorna är många och kan kännas överväldigande.
Släktingar kan hjälpa
För en gammal person som blivit oförmögen att ta hand om sig själv, på grund av skörhet eller demens, är det oftast inte möjligt att arrangera en flytt till ett äldreboende på egen hand. Här måste man ha hjälp av sina barn eller andra yngre släktingar, och det är vanligtvis dessa som får sätta sig in i hur allting fungerar. Det är ofta snabba beslut som ska tas, kring vad som ska sparas, magasineras eller kanske slängas osv. Att vara många som hjälper till är en stor fördel.
Vilka måste kontaktas?
Innan man flyttar till ett äldreboende ska man teckna en hemförsäkring för det nya boendet, samt säga upp den gamla. På ett äldreboende hyr man en lägenhet med ett vanligt hyreskontrakt och man är skyldig att skaffa en hemförsäkring. Sin folkbokföringsadress måste man också ändra, detta görs hos Skatteverket. TV-licens kan vara bra att kolla upp, oftast ordnar äldreboenden med TV-licenser för alla boende, så det är en kostnad som man kan slippa genom att säga upp sin licens hos Radiotjänst.
Vidare bör den som hjälper en äldre människa höra med personalen på boendet kring allt praktiskt. Om det finns något som är otillåtet på boendet, till exempel husdjur eller rökning, övernattande gäster osv. Ju mer man kan förbereda den gamla på hur det kommer att bli och vad som gäller, desto lättare blir det för personen att förbereda sig. Även om personen är dement kan sådana samtal faktiskt hjälpa personen.
Att gallra bland tillhörigheter
En vanlig person samlar på sig ägodelar under hela sin livstid. En person sm bor i ett stort hus har kanske aldrig haft anledning att gallra bland sina ägodelar förut, och att rensa upp kan vara ett mycket svårt och tidsödande arbete. Är den gamla ovillig att slänga ägodelar kan magasinering vara en möjlighet. Barn och barnbarn kanske kan ta hand om vissa saker, eller så kan vissa saker delas ut som tidiga arv. Att ta med sig allt till äldreboendet går inte, utan här får man välja ut det allra viktigaste för att göra den nya lägenheten så ombonad och likt det gamla hemmet som möjligt.
En hemlik miljö
Det som är viktigast att tänka på är att man tar med de ägodelar som verkligen skapar en hemkänsla. Det behöver inte innebära de dyraste och finaste möblerna, utan kan lika gärna vara favoritkaffekoppen, en matta som alltid legat på hallgolvet, eller den insuttna favoritfåtöljen. Många äldre vill gärna återvända till gamla böcker, andra vill förkovra sig i nytt. Stereoanläggningen ska så klart tas med så att man kan lyssna på radio och kanske spela sina favoritskivor.
Vanligtvis lägger sig äldreboendet inte i vad som tas med till lägenheten, och för det mesta brukar det vara möjligt att påverka boendemiljön, till exempel att sätta upp en bekant tapet eller hänga upp favoritgardinerna. Vissa äldreboenden tillåter husdjur, men många gör det inte. Förhoppningsvis finns då någon yngre släkting som kan ta hand om djuret och se till att den gamla får träffa det då och då.
Vi kan hjälpa till
Vår flyttfirma kan hjälpa till med att arrangera en flytt från ett hus till ett äldreboende. Vi kan även hjälpa till med magasinering av delar av bohaget, samt med att packa, packa upp och möblera. Vi finns i centrala Stockholm men åtar oss flyttuppdrag i hela Storstockholm Är du gammal och behöver hjälp, eller är du en yngre släkting som försöker arrangera en flytt till ett äldreboende – hör av dig till oss så hittar vi tillsammans lösningar för att flytten till äldreboendet ska löpa så smidigt som möjligt.
Andra inlägg
- Flytta kassaskåp och annat tungt bohag
- Flyttpackning - tio tips för en enklare flytt
- Yrkestrafiktillstånd - Vad är det?
- Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
- Försäkringsfrågor vid flytt
- Triangelbyte hyresrätt Stockholm - detta gäller
- Flytta utan hiss - Tips och råd
- Finns det företag eller organisationer som hämtar gammalt bohag utan kostnad?
- Så undviker du dubbla hyror när du flyttar
- Bohag 2010 - Regler och riktlinjer