Fler och fler väljer att flytta utanför tullarna

Stockholm växer med stormsteg. Den byggboom vi upplever nu är något som inte setts på länge, och den är välbehövd – bostadsbristen har bara ökat och ökat under de senaste decennierna och att få ett förstahandskontrakt i Stockholm idag kräver antingen många års köande i bostadskön eller en fantastisk tur. Att köpa en bostad är möjligt, men kräver nästan att man varit inne på bostadsmarknaden i några år och följt med upp i prisutvecklingen. Annars gäller det att ha mycket pengar sparade till en kontantinsats samt att man är beredd att ta ett stort banklån.

”De tullar som behållit sitt namn in i vår tid är helt enkelt några av de gamla vägtullar som låg vid stadens gränser; Norrtull, Roslagstull, Hornstull, Skanstull och Danvikstull”

I de senaste framtidsplanerna för hur Stockholm ska utvecklas har mycket fokus legat på behovet av att utvidga innerstaden utanför tullarna. För den som inte är bekant med Stockholm är begreppet ”utanför tullarna” kanske lite märkligt. Men de tullar som behållit sitt namn in i vår tid är helt enkelt några av de gamla vägtullar som låg vid stadens gränser; Norrtull, Roslagstull, Hornstull, Skanstull och Danvikstull. De två första ligger i norra delarna av staden och de andra tre på Södermalm. På Kungsholmen fanns även Kungsholmstull och på Östermalm låg Ladugårdslandstull. På grund av Stockholms geografi där staden tydligt avgränsas av vatten, räknas dessa gamla tullar fortfarande som innerstadens gränser.

Stor variation i förorterna

Att utvidga innerstaden låter sig dock inte göras så lätt, den är antingen omgiven av vatten och stora vägnät, eller de närförorter som vuxit upp från 30-talet och framåt. Stockholms stad sträcker sig huvudsakligen söderut och västerut från innerstaden sett, och i båda dessa riktningar finns stora områden som sinsemellan är mycket olika, och framför allt väldigt olika den så kallade stenstaden, som utgör Stockholms innerstad.

Att flytta söderut

Trots att innerstaden fortfarande har den största lockelsen, vilket märks inte minst i bostadspriserna, har allt fler stockholmare valt att söka sig utanför tullarna till närförorter i söder- och västerort. Framför allt de södra stadsdelarna, det som brukar omnämnas som söderort, har sett en stor inflyttning av yngre de senaste femton åren och har i stor utsträckning ändrat karaktär från att ha betraktats som lite bortglömda avkrokar, till att kunna erbjuda ett myller av restauranger, butiker, parker och annat som förmår locka människor att flytta från innerstaden, som i sin tur mer och mer präglas av en förbjudande attityd gentemot restauranger och konsertställen, huvudsakligen från grannar som betalt dyrt för en attraktiv bostadsrätt och kräver lugn och ro.

årstabron för de som vill flytta söderut utanför tullarna

För den som lyfter blicken söderut utanför tullarna finns mycket att välja bland, från de mysiga tegelkvarteren i Aspudden och Midsommarkransen till funkisområdena Årsta, Hammarbyhöjden och Björkhagen. Gamla Enskede är en unik villastad som dock inte utgör något alternativ till innerstaden rent ekonomiskt, på grund av sin unika karaktär och höga attraktionskraft. Längre söderut finns områden som just nu befinner sig i ett föryngringsskede, som Bagarmossen, Hökarängen och Farsta i öster, och Fruängen, Hägerstensåsen och Telefonplan i söder. I vissa områden här går det fortfarande att hitta relativt billiga bostäder, i alla fall om man flyttar från Stockholms innerstad.

Innerstad men ändå inte

På sikt vill Stockholms stad som sagt att närförorterna ska inkapslas i innerstaden; de nybyggda stadsdelarna Liljeholmskajen och Hammarby Sjöstad, som ligger söder om Hornstull respektive Skanstull, är två steg i den riktningen. Dock dröjer det nog många år innan dessa områden på allvar kommer att uppfattas som innerstad av stockholmarna. Men närheten till innerstadens nöjen och affärsutbud har de helt klart.

Vi hjälper dig

Oavsett vart du väljer att flytta, erbjuder vi prisvärda och trygga flyttjänster överallt i Stockholm med omnejd. Kontakta oss i god tid innan flyttlasset går, så hjälper vi dig att planera och genomföra din flytt på bästa sätt!

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.19 Mar 2018