Att tänka på innan du flyttar

En svensk flyttar i genomsnitt mer än tio gånger under sitt liv, så tids nog blir vi alla proffs. Dock brukar det hinna gå några år mellan varven, och vi är inte alltid jättebra på att lära oss av våra misstag. Ofta minns man mest att det brukar vara ett himla stressande och att det är väldigt skönt när det är över och man kan få ägna sig helhjärtat åt den nya bostaden.

”Ett par månader räcker gott och väl för att planera sin flytt på ett bra sätt”

Men så en dag står man där med ett nyundertecknat köpekontrakt och måste börja planera nästa flytt. Vad var det nu som var så viktigt att tänka på?

Ofta har man ganska gott om tid när man köpt en ny bostad. Ett par månader åtminstone, vilket räcker gott och väl för att hinna planera en flytt på bästa sätt. Det är lika bra att sätta igång med planeringen direkt, så varför inte ha den som samtalsämne redan när ni korkat upp champagnen?

Flyttfirma eller inte?

Visst, när man är ung och har gott om pigga kamrater är det bara roligt att dra ihop ett kompisgäng och hyra en flyttbil på macken. Ofta har man inte samlat på sig så mycket saker än och det är till och med vanligt att man hyr möblerat. Men när man kommit upp i åren och bildat familj och dessutom samlat på sig ett rejäl bohag kanske det inte känns lika charmigt att be kamraterna om hjälp. Att flytta en barnfamiljs alla möbler och pinaler är ett ganska rejält ansträngande arbete, som faktiskt sköts bäst av proffs. Spara dina vänners energi till inflyttningsfesten istället.

Sedan ett par år tillåts RUT-avdrag på arbetskostnaden när man hyr flyttfirma. Flytten går dessutom snabbare och smidigare. Som erfaren flyttfirma vet vi också hur viktigt det är att ha god kommunikation innan flytten för att allt ska gå så smidigt som möjligt, så vi ser till att vi vet så mycket som möjligt om det som ska flyttas innan själva flyttdagen.

Glöm inte alla ändringar

En del administrativt jobb blir det vid en flytt. Klassikern är ju adressändringen, som sköts via adressändring.se, helt kostnadsfritt. Där kan du även mot en kostnad få hjälp med att meddela de företag du har abonnemang hos, mycket smidigt. Du kan också beställa eftersändning av post, även det mot en kostnad. Tänk på att morgontidningar inte omfattas av adressändringar, utan du måste kontakta dem separat.

Något som lätt glöms bort men som kan få tråkiga konsekvenser är om man glömmer att flytta sitt elavtal. Kontakta din elleverantör i god tid och hör efter hur du ska gå tillväga. Detta måste vanligtvis göras minst en vecka i förväg, annars riskerar du att det är strömlöst i den nya bostaden när du flyttar in.

Rensning och packning

Börja rensa ut gamla saker på ett tidigt stadium och kör till tippen eller sälj på Blocket. Var så osentimental som du bara kan, har du inte tänkt på eller använt en pryl på fem år kanske den inte har jättestor betydelse i ditt liv.

Skaffa överdrivet många flyttkartonger – de kommer att gå åt. Flyttkartonger är det absolut bästa sättet att få en flytt att löpa så smidigt som möjligt, och underlättar betydligt för oss som bär.

Behöver jag hjälp med flyttstädning?

Vi rekommenderar helhjärtat att du tar hjälp av en städfirma för att sköta flyttstädningen. Att flyttstäda kräver hårt och minutiöst arbete, och är man mitt uppe i en flytt är det lätt att det känns som en grej för mycket. Även på flyttstädning kan RUT-avdraget tillämpas, och med det blir det sällan dyrare en ett par tusenlappar med moms inräknat. Dessutom slipper du eventuella konflikter kring flyttstädningen med de nya lägenhetsinnehavarna, utan kan med gott samvete lämna det till städfirman medan du koncentrerar dig på ditt nya boende. Av oss kan du förutom flytthjälp även få hjälp med flyttstädningen!

En flyttfirma att lita på i alla väder!4 Jan 2018