Flytta från Göteborg till Stockholm - Handfasta tips

Från baksidan till framsidan - från framsidan till baksidan: allt beror på vem du frågar. Faktum är dock att många väljer att flytta mellan våra två största städer och det kan faktiskt innebära lite av en kulturkrock. Speciellt om man planerar att flytta från Göteborg till Stockholm.

Göteborg har rent generellt sett en lite öppnare atmosfär, det känns lite varmare och mer avslappnat där än vad det gör i Stockholm. I huvudstaden går allting mycket fortare, det råder en lite kyligare stämning och det kanske inte bjuds in till lika många möten och samtal. Första mötet med tunnelbanan i rusningstrafik kan vara rent skrämmande.

"Vi tänkte komma med några tips på hur du som, snart inflyttad, göteborgare ska tänka vid din flytt för att den ska bli smidigare. Vi delar upp dessa tips i rent praktiska såväl som trivselmässiga sådana."

Det vi kan lugna med är att det handlar om en vanesak. Tempot i Stockholm är något som man vänjer sig vid; man lär sig rytmen och man anpassar sig till den ny vardagen relativt snabbt. Under den något karga ytan som finns runt Stockholm så klappar ett varmt hjärta, det är något som måste föras till protokollet.

Praktiska tips för din flytt

Det handlar om en lång flytt och vid sådana så finns det sällan någon plats för felmarginaler. Det innebär att du kanske bör överväga professionell hjälp för att säkerställa att alla dina saker kommer med. Ett tips är att anlita en flyttfirma som har sitt säte i Stockholm för detta. Då finns det nämligen en möjlighet att välja extratjänster varav magasinering ofta är en gångbar sådan.

Magasinering innebär att du - mot en kostnad - köper ett utrymme för förvaring. Det kan vara bra för exempelvis mer säsongsbetonade kläder och utrustning - skidor, skridskor, vinterjackor och så vidare. En bra tjänst om bostaden i Stockholm är mindre än den du ägde i Göteborg. Kom ihåg att det går att använda sig av Rut-avdraget för flytthjälpen. Sedan 2016 så är tjänsten inkluderad i denna skatterabatt där du konkret kan dra av halva kostnaden för arbetet - med ett årligt tak på 25.000 kronor att förhålla dig till.

Här följer några fler praktiska tips:

  • Säg upp alla abonnemang, gör en flyttanmälan och en adressändring. Se till att ta tag i alla dessa göromål så snart som möjligt så att inga viktiga räkningar försvinner. Ett bra tips är att registrera dig på exempelvis Kivra. Genom det så hamnar alla brev från myndigheter (och de räkningar du väljer) i en digital brevlåda.

  • Packa i god tid och på rätt sätt: Du kan naturligtvis låta flyttfirman du anlitar sköta packningen också. Men, om inte - se till att packa under veckan som föregår helgen då du ska flytta. Ta lite varje kväll. Du klarar dig med en tallrik, en uppsättning bestick och en kastrull/stekpanna. Att packa rätt är en konst i sig. Nyckeln för att allt ska bli lättare - och smidigare - är att lägga tunga saker i botten av kartongerna och därefter fylla på med lättare. Kombinationen böcker/kläder är gångbar. Och: välj riktiga kartonger om du inte anlitar en flyttfirma för packningen.

  • Hyr en bil: Flyttar du utan att engagera en flyttfirma så måste du säkerställa att du får tag på ett tillräckligt stort fordon. Kolla med alla bensinstationer och boka så snart som möjligt. Se även över om ditt körkort ger dig tillåtelse att köra fordonet i fråga. En bra sak är att de flesta bensinstationer erbjuder dig att lämna hyrda fordon dit du ska. I det här fallet kan du alltså hyra en flyttbil i Göteborg och lämna den i Stockholm.

  • Flyttstädningen:
  • Här finns det egentligen inga alternativ utan du bör ta professionell hjälp med detta viktiga moment. En flyttstädning är obligatorisk att genomföra och i och med att du - förmodligen - kommer att vara på plats i Stockholm så bör en städfirma i Göteborg sköta den åt dig. Även här kan du använda dig av Rut-avdraget.

Allmänna tips för dig som nybliven stockholmare

Vi radar upp några snabba tips för att underlätta livet i din nya hemstad. Kanske kan dessa hjälpa dig en bit på vägen - möjligen så långt att du är beredd att ompröva vad som är fram- och baksida i vårt avlånga land?

  1. Håll till höger i rulltrappan. Det är kanske den viktigaste delen i kollektivtrafiken (förutom att resa sig upp för äldre). Om du har bråttom så går du till vänster i rulltrappan. Ska du flanera lite så håller du till höger. Annars blir det livat.

  2. Promenera eller cykla. Stockholm är en större stad än Göteborg, men den är inte större än att du kan promenera eller cykla runt i den. Du kan med fördel göra detta direkt vid ankomst för att se hur staden hänger ihop och låta dig hänföras av skönheten som varje del av Stockholm erbjuder. En större satsning har gjorts på att förvandla Stockholm till en mer cykelvänlig stad. Man är ännu inte på samma platå och nivå som Köpenhamn och Amsterdam - men det går definitivt att trampa runt utan att behöva vara rädd för bilister.

  3. Se och upplev: Det finns ett digert utbud av museer i Stockholm. De flesta är värda ett besök. Numera så erbjuder många - Moderna, Nationalmuseum, Östasiatiska bland annat - fri entré. Ett av de mer populära drivs dock i privat regi och tar således inträde, detta i form av Fotografiska som utöver intressanta utställningar även bjuder på en extremt vacker utsikt.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.



16 May 2018