Flytta bolån till annan bank

Det kan finnas pengar att tjäna på att flytta dina bolån till en annan bank. Dessutom är det inte särskilt svårt, eftersom den nya banken ofta är mer än beredvillig att hjälpa till med det administrativa. Det är heller inte alltid så att en flytt av lånen automatiskt innebär att du måste flytta hela din privatekonomi från den gamla banken till den nya. Om du utökat dina bolån i samband med en flytt, och känner att du skulle vilja få ner räntorna, kan ett bankbyte absolut vara en lösning.

”I de flesta fall är det ekonomiskt fördelaktigt att flytta sina bolån, men helt givet är det inte. Därför är det viktigt att du alltid kollar upp alla villkor med den nya banken och ser till att du har bra koll på vad din nya månadskostnad för lånen kommer att bli”

I de flesta fall är det ekonomiskt fördelaktigt att flytta sina bolån, men helt givet är det inte. Har du fast ränta och står mitt i en ränteperiod måste du till exempel betala en ränteskillnadsavgift till den gamla banken. Det är inte heller säkert att du blir beviljad ett lika högt lån som du har hos den gamla banken när du flyttar ditt bolån. Därför är det viktigt att du alltid kollar upp alla villkor med den nya banken och ser till att du har bra koll på vad din nya månadskostnad för lånen kommer att bli.

Så går det till att flytta bolånet

Att flytta ditt lån börjar med att du helt enkelt ansöker om ett nytt bolån hos den nya banken och ser hur mycket du kan låna och vad du kan få för ränta. Uppge vad du har för ränta i nuläget och att du vill flytta ditt bolån. Du blir sedan kontaktad av en banktjänsteman och uppmanad att bifoga din ansökan med ett amorteringsunderlag, som du får från din gamla bank. Du ska också lämna in en lägenhetsförteckning, som du får från din bostadsrättsförening.

Om du tagit ditt bolån innan amorteringskravet trädde i kraft, så omfattas inte heller det nya, överförda lånet av krav på amortering. Däremot gäller de villkor för amortering som du fick med
den gamla banken och det är därför du måste lämna in en amorteringsförteckning till den nya banken.

Endast lån eller hela ekonomin?

Det finns inget krav på att du måste byta bank helt och hållet. Du kan välja att ha kvar ditt lönekonto och dina sparkonton i den gamla banken om du tycker att det fungerar bra. Däremot är det inte säkert att du får den allra bästa räntan på det nya bolånet. Rabatt ges ofta till den som väljer att ha ett heltäckande ”bankengagemang” och samla alla sina banktjänster på ett och samma ställe.

Samtidigt kan det ju vara så att du har ett sparkonto som är väldigt fördelaktigt i den gamla banken och inte kan få lika bra villkor i den nya. Det är upp till dig att se vad din månadskostnad blir om du gör på det ena eller andra sättet.

Rörlig eller fast ränta?

Med rörlig ränta är det helt okomplicerat att flytta dina bolån, det kostar dig ingenting och är räntan lägre så börjar du spara pengar direkt. Men om du har fast ränta så måste du betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank. Det är nämligen så att banken själv har tagit ett lån med fast ränta, för att i sin tur låna ut till dig. Den fasta räntan som är kvar på din bindningsperiod är pengar som de räknat med att få in, och du måste ersätta dem för det. Har du långt kvar tills din bindningsperiod går ut så kan det röra sig om mycket pengar, och då är det osäkert om du tjänar på att flytta ditt bolån.

En kompetent och serviceinriktad flyttfirma.



3 Aug 2019